ecologische gevelisolatie
Kom thuis in een warm huis.
Biocoat biedt verschillende oplossingen aan voor het isoleren van uw buitenmuren. Uw muren kunnen aan de buitenkant of gevelzijde, in de spouw of aan de binnenkant worden geïsoleerd. Afhankelijk van de opbouw van de muur, de gebruikte materialen, de gewenste isolatiegraad en het beschikbaar budget wordt voor iedere muur nagegaan welke de beste methode is om een maximaal rendement te halen uit uw isolatiewerken.
Biocoat onderscheidt zich door naast de conventionele gevelisolatie met geëxpandeerd polystyreen (eps) ook natuurlijke alternatieven aan te bieden zoals kurk en houtvezelisolatie. Kurkplaten kunnen worden verlijmd zonder bijkomende afwerking, de zogenaamde zichtkurk. Of kunnen - net zoals houtvezelisolatieplaten die voornamelijk bij houtskeletbouw worden gebruikt - verder worden afgewerkt met een sierpleister of spuitkurk.
Zo geniet u het hele jaar door van een aangenaam binnenhuisklimaat terwijl u bespaart op de factuur voor verwarming en afkoeling.
Bij spouwmuren dient eerst de spouw te worden opgevuld alvorens een isolatieplaat aan te brengen aan de buitenzijde!
eps
Geëxpandeerd polystyreen
Eps, geëxpandeerd polystyreen of in de volksmond vaak piepschuim of isomo genoemd is een budgetvriendelijk alternatief voor het isoleren van binnen en buitenmuren. Eps-platen dienen altijd te worden afgewerkt met een beschermlaag zoals een sierpleister of spuitkurk.
EPS-platen zijn dampopen en beschikbaar in diktes van 2 tot 30cm.
Er bestaan verschillende tegemoetkomingen voor het isoleren van de muren van uw woning. De premies wijzigen en hangen af van het gewest waar u woont en ook steden en gemeenten hebben een eigen subsidiebeleid. Voor een volledig overzicht van actuele premies kan u terecht op de premiezoeker website.
Bij netbeheerder Eandis kan u online een premie aanvragen voor het isoleren van de muren. Voor spouwmuren verkrijgt u 6 euro/m² en voor het isoleren van buitenmuren 15 euro/m². De voorwaarden zullen vanaf 2017 verstrengen.
Ontdek de energiepremies uit het Brussels gewest.
Ook binnen het pakket van de Vlaamse verbeteringspremie worden subsidies toegekend voor het isoleren van muren.
Als Gentenaar kunt u bij de Stad Gent een premie krijgen als u gevelisolatie plaatst.
De premie hangt af van enkele voorwaarden, deze staan beschreven in het 'Subsidiereglement voor energiebesparende maatregelen voor de periode 2014-2019'
Kurk
Kurk is afkomstig van de schors van de kurkeik. Deze boom komt voor in het Middellandse Zeegebied en wordt om de negen jaar geoogst. Het ontschorsen veroorzaakt geen schade aan de boom die meer dan 300 jaar oud kan worden.
Kurk is een natuurproduct met uitstekende isolerende eigenschappen. Kurk absorbeert geluiden en trillingen, is antistatisch en brandvertragend. Bovendien bevat kurk verschillende harsen waardoor het goed bestand is tegen water en tegen aantasting door schimmels en insecten.
Geëxpandeerde kurk.
Geëxpandeerde kurk wordt vervaardigd door opwarming van 100% natuurlijke kurkkorrels. De korrels worden 'gebakken' in een oven met 400° stoom waardoor ze gaan opzwellen en met de eigen harsen aan elkaar gaan kleven. Het resultaat is een grote blok geëxpandeerde kurk die in isolatieplaten van verschillende diktes wordt verzaagd (productiefilmpje onderaan).
De kurkisolatieplaten kunnen dankzij hun hoge vocht en warmte resistentie op vrijwel iedere vaste ondergrond worden toegepast, ofwel afgewerkt met een bepleistering of spuitkurk, of zonder bijkomende beschermlaag, de zogenaamde zichtkurk.
-
Lambda: 0.040 W/mK
-
Warmteopslag c: 2100 J /(kgK)
-
Dikte: 20 tot 300 mm
-
R-max: 7,5 m2K/W
-
Waterdampdoorlatendheid µ: 5-10 (zeer dampopen)
EPS
EPS, naar expanded polystyrene, is een witte kunststof, in de volksmond piepschuim genoemd, of ook wel Isomo. Naar volume bestaat EPS voor 2% uit polystyreen en voor 98% uit gas. Het is dan ook zeer licht met een dichtheid van 15 tot 40 kg/m³. EPS is een goede warmte-isolator. EPS bestaat uit één materiaalsoort, waardoor het bij uitstek voor recycling in aanmerking komt. Wanneer EPS met stoom wordt verhit zetten de korrels uit en worden aan elkaar gesmolten. Na afkoeling resulteert dit in een blok geëxpandeerd hardschuim waaruit platen in verschillende diktes worden verzaagd.
EPS wordt bij gevels als spouwmuurisolatie in losse vorm met lijm verwerkt, en voor gevelisolatie in plaatvorm. Dankzij de locale beschikbaarheid en lage productiekost vormt EPS een economisch alternatief voor het isoleren van de gevel.
-
Lambda: 0.036 W/mK
-
Warmteopslag c: 1500 J /(kgK)
-
Dikte: 20 tot 300 mm
-
R-max: 8,3 m2K/W
-
Waterdampdoorlatendheid µ: 30-60 (dampopen)
Houtvezel en houtvezelisolatieplaat.
Natuurlijke houtvezels kunnen los of in plaatvorm worden verwerkt voor het isoleren van daken en muren. In losse vorm worden deze onder druk in de muren of het dak ingeblazen, als gevelisolatie wordt een speciaal ontwikkelde bepleisterbare tand en groef plaat gebruikt.
Bepleisterbare houtvezelisolatieplaten worden in hoofdzaak toegepast bij houtskeletbouw, waarbij de vormvaste plaat onmiddellijk tegen de buitenzijde van de houten wand wordt bevestigd om verder af te werken met een bepleistering of spuitkurk.
De platen zijn regen- en winddicht, thermisch en akoestisch isolerend en extreem dampopen.
-
Lambda: 0.046 W/mK
-
Warmteopslag c: 2100 J /(kgK)
-
Dikte: 40 tot 100 mm
-
R-max: 2,17 m2K/W
-
Waterdampdoorlatendheid µ: 5-10 (dampopen)
Kurk, houtvezel of EPS?
De natuurlijke isolatiematerialen kurk en houtvezel zijn extreem dampopen, isoleren zowel thermisch tegen koude én warmte en zijn ook akoestisch isolerend. Omdat ze niet vervormen door hoge temperaturen is een afwerking met donkere kleuren mogelijk.
EPS is 10x minder dampopen en isoleert ook minder tegen warmte. EPS scoort beter als isolatie tegen koude (dit is bij de natuurlijke materialen compenseerbaar door te werken met een dikkere plaat). EPS vormt dankzij de lagere productiekost en lokale beschikbaarheid een goedkoper alternatief.
Kurk en EPS dienen te worden verlijmd of geschroefd op een vlakke ondergrond, zoals een muur of vaste houtplaat. Kurk en EPS zijn beschikbaar is grotere diktes (tot 30cm) en halen hierdoor een hogere R-waarde. Houtvezelisolatieplaten zijn speciaal ontwikkeld om aan de buitenzijde van een houtskelet te bevestigen en beschikbaar in beperkte diktes (tot 12cm).