minerale kalei
Behoud het oorspronkelijke.
Kaleien is een oude techniek die door de boeren werd toegepast door het jaarlijks witten en desinfecteren van muren met een kalk of cement-kalkverf. Na verloop van tijd kreeg het metselwerk een dikkere laag die men simpelweg kalei noemde. Kalei heeft naast haar dekkende werking ook een ontsmettend effect, de hydraulische bindmiddelen (kalk, cement) zorgen er immers voor dat schimmels en algen worden geneutraliseerd terwijl de gevel toch goed kan blijven ademen.
Onze minerale kalei is samengesteld op basis van natuurlijk hydraulische kalk en beschikbaar in verschillende korreldiktes en kleuren.
In ons vochtig klimaat is het aangeraden om minerale kalei af te werken met een water-, vuil- en schimmelwerende verf.
Nieuw in ons aanbod is een kalei op basis van kurk. Hierbij worden de minerale vulstoffen vervangen door kurkkorrels en het bindmiddel door een bio-based polymeer. Kurkkalei is op zichzelf waterbestendig en vuilafstotend en hoeft dan ook niet meer te worden geverfd, wat bij een minerale kalei wel aangeraden is. Kurkkalei is in verschillende kleuren beschikbaar in een fijne of zeer fijne korrel (kurkverf).
Er bestaan verschillende tegemoetkomingen voor het isoleren van de muren van uw woning. De premies wijzigen en hangen af van het gewest waar u woont en ook steden en gemeenten hebben een eigen subsidiebeleid. Voor een volledig overzicht van actuele premies kan u terecht op de premiezoeker website.
Bij netbeheerder Eandis kan u online een premie aanvragen voor het isoleren van de muren. Voor spouwmuren verkrijgt u 6 euro/m² en voor het isoleren van buitenmuren 30 euro/m2.
Ontdek de energiepremies uit het Brussels gewest.
Ook binnen het pakket van de Vlaamse verbeteringspremie worden subsidies toegekend voor het isoleren van muren.
Als Gentenaar kunt u bij de Stad Gent een premie krijgen als u gevelisolatie plaatst.
De premie hangt af van enkele voorwaarden, deze staan beschreven in het 'Subsidiereglement voor energiebesparende maatregelen voor de periode 2014-2019'
Natuurlijk hydraulische kalk.
Natuurlijk hydraulische kalk wordt volgens eeuwenoude traditie vervaardigd door kalksteen uit welbepaalde geologische zones te branden bij relatief lage temperatuur (ca. 900°C). Na het branden wordt de kalksteen verpulverd, geblust en fijn vermalen om onder meer in kalkmortel te worden verwerkt. Men spreekt over natuurlijk hydraulisch (in tegenstelling tot kunstmatig hydraulisch) omdat de kalk zal uitharden na toevoeging van water zonder dat hiervoor kunstmatig hydraulische bindmiddelen worden toegevoegd.
Kalk komt voor in de meest uiteenlopende bouwtoepassingen. Natuurlijk hydraulische kalk staat al meer dan 2000 jaar gekend om zijn kwalitatief hoogstaande technische, esthetische en milieuvriendelijke eigenschappen.
Natuurlijk hydraulische kalk is uitermate geschikt voor vochtregulatie, metselmortels en pleisterwerk, en in iedere situatie waar er een hoge compatibiliteit van de onderdelen van een gebouw vereist is.
Waarom kalk?
In tegenstelling tot andere hydraulische bindmiddelen zoals cement heeft kalk een grote chemische weerstand en een hoge soepelheid, wat scheurvorming verhinderd. Dankzij de natuurlijke poriënstructuur werkt kalk vochtregulerend. Kalk onttrekt vocht aan de ondergrond en laat de muur ademen. Het laag gehalte aan oplosbare zouten zorgt ervoor dat zoutuitbloeiingen uitgesloten worden.
Kalkmortels zijn bijzonder geschikt voor de renovatie van oudere gebouwen, omwille van de grote waterdampdoorlaatbaarheid en het hydraulische gedrag die het gebouw beschermen tegen condensatie en wateraccumulatie. Omdat kalk water onttrekt aan het systeem wordt een betere zetting van de mortel bekomen.
Kalei
Kaleien is een oude verftechniek waarbij een vloeibaar mengsel van kalk, minerale toeslagstoffen en pigmenten met een blokborstel op een stenen muur wordt aangebracht. Met een kaleilaag worden barsten en voegen van een gemetste muur opgevuld en verkrijgt men een decoratieve en beschermende afwerklaag die het reliëf van de ondergrond volgt. Kalei saneert de muren door de werking van de alkalische kalk.
Kalei is beschikbaar in verschillende korreldiktes en wordt, om vlek- en algenvorming tegen te gaan, bij voorkeur afgewerkt met een minerale silicaatverf.
Waarom afwerken met silicaatverf?
Onze woningen worden gedurende lange periodes blootgesteld aan water en vocht. Technisch gezien vormt dit voor een kalkbepleistering of kalei geen probleem, maar tijdens het uitdrogen kunnen natte muren vochtvlekken vertonen en kan er alg- en schimmelvorming optreden.
Door de zuiver anorganische opbouw van de silicaatverf samen met de hoge waterdampdoorlaatbaarheid wordt de vorming van condens vermeden en de groei van schimmels en bacteriën verhinderd. Deze eigenschap vormt een garantie voor een schone en hygiënische afwerking met een lange levensduur.
Sterke uv-belasting door de zon beïnvloedt de kleur van de silicaatverf niet. Bij testen die overeenkomen met een jaar blootstellen aan de zon, is in de kleur van de verf geen verandering zichtbaar.
Het principe van de silicaatverftechniek berust op een verstening van de verf met de ondergrond. Er ontstaat een vaste, minerale en onoplosbare verbinding van de verf met het pleisterwerk. Het verkiezelde oppervlak kan niet door de zure regen of luchtvervuiling worden aangetast.
Silicaatverf bestaat uit minerale stoffen uit het aardrijk zoals kwarts, veldspaat en minerale kleurpigmenten. Het vloeibare kalisilicaat dient als bindmiddel. De verven zijn zowel onschadelijk in fabricage als bij verwerking en bevatten geen milieubelastende componenten. Het oplosmiddel van deze mineraalverven is water. Silicaatverf is geurloos, niet brandbaar en in meer dan 270 kleuren leverbaar.